Sari la conținut

Adrian Lustig

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Adrian Lustig
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
București, România[1] Modificați la Wikidata
Decedat (69 de ani)[2][3] Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
PărințiOliver Lustig Modificați la Wikidata
Căsătorit cuEugenia Vodă Modificați la Wikidata
CopiiAlexandru Lustig[*] Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitor
dramaturg
scenarist
producător de film
om de afaceri Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română[4] Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiUniversitatea Politehnica din București

Adrian Lustig (n. , București, România – d. , București, România) a fost un scriitor, dramaturg, scenarist, producător de film și om de afaceri român.[5] A scris piese de teatru (Poker, Clinica, Nepotu’) și romane (Romanța cu stagiari, Un loc pe roată, Legea timidității universale, Un ceai cu tipele de sâmbătă, Un băiat ura o fată, Funeralii fericite, Luca). A avut, de asemenea, o activitate bogată în televiziune și radio și a scris scenariile unor filme cunoscute precum Nunta mută (2008), Minte-mă frumos (2012), Lindenfeld, o poveste de dragoste (2013), Funeralii fericite (2013), Minte-mă frumos în Centrul Vechi (2017), Nunți, botezuri, înmormântări (2022).

Adrian Lustig este fiul lui Oliver Lustig, supraviețuitor al lagărelor naziste și autor al numeroase cărți despre experiența Holocaustului, și al Lucreției Lustig, jurnalistă și romancieră.[6]

A absolvit cursurile Facultății de Automatică din cadrul Institutului Politehnic din București și a obținut apoi titlul științific de doctor în calculatoare la același institut. În 1979 a debutat în presă, în revista Luceafărul, iar în 1982, la 29 de ani, a publicat primul său roman, Romanță cu stagiari, care a cunoscut un succes fulminant. Acestuia i-au urmat alte romane: Legea timidității universale, Un loc pe roată, Un băiat ura o fată (în 1990, tirajul de o sută de mii de exemplare a fost vândut în numai două săptămâni), Un ceai cu tipele de sâmbătă, Funeralii fericite, Luca.

Debutul în teatru ca dramaturg a avut loc la Teatrul Național din Iași, în 2002, cu piesa Circul Matteo. În anii 2000, i s-au jucat, în aceeași stagiune, la Teatrul de Comedie din București, trei piese: Poker (în regia lui Alexandru Tocilescu, în repertoriul teatrului timp de 14 ani neîntrerupt), Clinica și Nepotu’. A debutat ca scenarist cu filmul Nunta mută (2008). Vândut în 31 de țări, filmul s-a bucurat și de o adaptare dramatică, scrisă de Adrian Lustig și montată de Didier Bezace la prestigiosul Theatre de la Commune din Paris. Adrian Lustig a scris, în total, 11 scenarii de film, ultimul dintre ele fiind Nunți, botezuri, înmormântări (regizat de fiul său, Alexandru Lustig, lansat în 2022 și plasat patru săptămâni consecutiv pe locul 1 în Top 10 „Cele mai vizionate filme în România” pe Netflix).

Viață personală

[modificare | modificare sursă]

A fost căsătorit cu Eugenia Vodă, critic de film și realizator de televiziune.[7] Împreună au un fiu, Alexandru Lustig, de profesie regizor.

Producător delegat

[modificare | modificare sursă]

Legături externe

[modificare | modificare sursă]